Therapie 

Jezelf vinden & zijn

Stresscounseling & Relatietherapie & Gezinstherapie

 

 

 

blogbanner

Nieuws

Blog

Blog (31)

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Verslaafd aan piekeren - 3.0 out of 5 based on 1 vote

Het ligt zo lief in het wiegje. Net geboren en al zo tevreden liggen te slapen. Het geluk niet op kunnen. Het kleintje is zich nog nergens van bewust, met een oerkracht ter wereld gekomen en wordt overladen met liefde. Het kent geen angst, het kent alleen kracht, de kracht waarmee het geboren is, de kracht die staat voor de liefde. De liefde voorzichzelf en anderen. Dat straalt het uit. Woorden schieten te kort om dit gevoel te beschrijven. Elk wezen dat geboren wordt heeft een eigen willetje, de genen bepalen hoe of het in elkaar steekt. Lief, zachtaardig, hooggevoelig.

Vanaf het moment van geboorte worden indrukken opgedaan, woorden komen binnen, geluiden worden opgepikt. De manier waarop met de kleine wordt omgegaan, bepaalt veel. Zoveel dat de kleine kan uitgroeien tot een krachtige volwassene of een ansgtig persoontje, die zichzelf niet accepteert, weinig tot geen zelfvertrouwen kent en al snel in de modus gaat staan van, laat ik mij maar niet al te veel op de voorgrond zetten, want ik merk dat als ik dat doe, ik op mijn donder krijg. Het kleintje denkt, als ik nu maar veel aandacht vraag, dan gebeurt er wel iets, dus als dat de weg is, om gezien te worden, moet ik dat maar blijven doen. Dit alles gaat onbewust. Het kan ook zijn dat de kleine merkt dat er weinig tot geen aandacht voor hem is en zich steeds meer en meer laat gelden, want als die doorkrijgt dat dit wel werkt, dan blijf je dit uiteraard doen. De angst begint de boventoon te voeren. En vanuit de angst ontwikkelen we een piekerverslaving.

De omgeving, de mensen om je heen bepalen voor een heel groot gedeelte hoe of jij je volwassentijd gaat doorbrengen. Hier is geen ontkomen aan. Heb je in je jongste jeugd moeten vechten voor je plekje, om gezien, gehoord te worden, blijf je dat als volwassene ook doen. Heb je als kind al veel meegemaakt, je veel zorgen moeten maken, neem je dat mee naar je volwassen leven. De piekerverslaving is een feit.

Doordat je je veel zorgen maakt, ga je, zonder dat je het in de gaten hebt, piekeren. Piekeren is dus aangeleerd, want geen enkel kind dat geboren wordt is een piekeraar. Piekeren kan zo'n gewoonte worden, dat het een verslaving wordt. Je maakt je bij voorbaat al zorgen over iets wat er nog niet is, maar zou kunnen gebeuren. Je maakt je zorgen of je partner wel bij je blijft. Je maakt je zorgen dat je kinderen niets overkomt, je maakt je zorgen of je je baan wel zal behouden. Je hoofd zit vol met zorgen en piekert er lustig op los. Het sluipt er in, je niet bewust wat je jezelf aandoet.

Dit wetende, dat je piekeren aanleert, kun je er dus ook mee stoppen, het afleren. Maar dat is moeilijk zeg. Ja, afkomen van een verslaving is moeilijk. Net zo moeilijk, als een verslaving aan drank, drugs, eten. Een verslaving ontstaat door angst. Piekeren onstaat dus ook door angst. Angst ondermijnt je zelfvertrouwen. Door geen zelfvertrouwen te hebben kun je een verslaving ontwikkelen.

Hoe kun je afkomen van de piekerverslaving? Door de LoZ methode toe te passen. Klik hier voor de LoZ methode

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Je kent ze vast ook, die momentjes van trots zijn op jezelf. Een moment dat je diep van binnen voelt dat je een prestatie hebt geleverd, waar je zo van gaat glimmen.

Trots zijn op jezelf, gebeurt na iets waar je veel moeite voor hebt moeten doen. Waar je uithoudingsvermogen voor hebt moeten tonen. Waar je al je kracht in hebt gestoken. 

Zo'n momentje heb ik nu, zo'n euforie moment van trots zijn op mijzelf. Vaak hik je lang tegen iets aan, je wilt het wel, maar het gaan doen. Ja elke dag neem je het weer voor en in je hoofd kun je allerlei redenen bedenken waardoor je het uitstelt. Je raakt verstrikt in je eigen gedachten. En dan is er ineens zo'n moment, dat je daadwerkelijk het doet, er aan begint en als het resultaat zichtbaar wordt, dan ben je apetrots op jezelf. 

Al ruim een jaar keek ik tegen een buik aan van 3 kilo suiker. Hij zit mij in de weg. Hij hoorde daar niet en des te langer ik er naar keek, des te meer begon ik van mijzelf te verwijderen. Geen enkel kledingstuk wat in de kast hing kwam er nog uit. Had toch geen zin, zei ik tegen mijzelf.  Ik had een rokje buiten de kast gehangen en die trok ik regelmatig aan. Mijzelf voor de gekhoudend, denkende van, wie weet past het. Uiteraard niet, want ik had er nog geen moeite voor gedaan. Ik begon schijnbewegingen te vertonen. Ik kies maar voor zo'n oversized bloesje, trui, lekker verhullend. Ach ja, zei een collega, die buik die komt er bij iedereen he. Ik dacht van, maar ik ben niet iedereen, ik zie hem, hij irriteert mij, hij moet weg. Ik voel mij er niet fijn bij. Maar er iets daadwerkelijk aan doen, nee. 

Dan komt er een moment dat je zo baalt van jezelf, dat je jezelf recht in de ogen durft aan te kijken en met jezelf een afspraak maakt, dat gaat allemaal onbewust. Dit is het moment. Nu gaat we er mee aan de slag. En jawel, nu ruim een week later, geeft de weegschaal 3 kilo suiker minder aan. Moment van trots komt over mij en het smaakt naar meer. Want er zijn nog 2 kilo suiker blijven zitten op die plek, die gaan er ook nog af. Veel kledingstukken lonken alweer in de kast om aan te trekken, nog even geduld en hard werken, dan de beloning!

Trots op jezelf zijn, lukt je alleen als je er daadwerkelijk voor gaat. Niet blijft hangen in, ik wil zo graag dat het verandert. Want dan verandert er niets. Diegene die de verandering in gang kan zetten, ben jijzelf.

Op naar de volgende 3 kilo. Kan ik mijn rokjes aan in Dubai!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Elk kwartaal een goed voornemen!

Zodra een nieuw jaar zijn intrede doet, zo na de kerstperiode, waarin we vaak genieten van samenzijn, verbinden met anderen, gebeurt er schijnbaar iets in ons waardoor we voor onszelf een aantal goede voornemens uitspreken, waarmee we het nieuwe jaar willen inluiden.

Eigenlijk zeg je, door goede voprnemens te hebben, tegen jezelf. Ik wil veranderen. Ik wil het anders doen in mijn leven, want ik ben niet blij met hoe of het nu gaat. Goede voornemens uiten, is op zich een heel nobel streven. Maar dan komt het. Vaak leggen we lat voor onszelf erg hoog en in de eerste week van het nieuwe jaar zijn de goede voornemens alweer vedwenen als sneeuw voor de zon. Hoe komt het toch dat het volhouden van goede voornemens zo lastig is? Dat komt, omdat we van onszelf een verandering verlangen en onszelf veranderen is heel, erg moeilijk. Want jezelf veranderen is je gedrag aanpassen en daar ligt de sleutel. Veranderen van gedrag gaat alleen als je voor jezelf er compleet achterstaat, bewust er over hebt nagedacht. Het vraagt doorzettingsvermogen, Bewust -Zijn. Aangezien de mens van nature lui is, is het logisch dat veranderen geen makkelijke opgave is.

Wil je toch je een aantal dingen voornemen anders te doen in het nieuwe jaar? Leg dan de lat niet al te hoog voor jezelf. Begin met één goal op papier te zetten, iets kleins, iets waarvan jij weet dat je het gaat lukken. Houdt dit 3 maanden vol. Na 3 maanden ben je gewend geraakt aan de nieuwe situatie en voel je je trots op jezelf dat het je is gelukt. Dit smaakt naar meer. Zo kun je elk kwartaal een goed voornemen bij de hand nemen, waardoor je aan het einde van het jaar een zeer tevreden gevoel bij jezelf ervaart. Je niet teleurgesteld bent in jezelf dat alle goede voornemens weer op de plank zijn terecht gekomen. Doorbreek de cirkel waarin je zit en stel elk kwartaal een kleine verandering voor, waardoor je meer in jezelf gaat geloven, wat jou alleen maar ten goede gaat komen.

Wens jullie allen meer rust in jezelf voor 2017!

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Kerstgedachte 'Vrede op aarde' - 4.0 out of 5 based on 1 vote

De kerstgedachte 'Vrede op aarde', is aan de orde van de dag. Overal duikt ie weer op aan het einde van de decembermaand. Ja, dat is wat we dolgraag willen, dat is onze wens.

We roepen het en dan vraag ik mij af wat we er zelf voor gaan doen om ook daadwerkelijk Vrede op aarde te gaan bewerkstelligen, want het alleen roepen en het dan te laten, eigenlijk de boodschap afgevend van, daar moeten anderen mee aan de slag, want ik heb vrede hier, komt de Vrede op aarde er nooit. Met vrede hier bedoel ik, hier waar wij wonen, maar ook vrede in jezelf. Het alleen zeggen is onvoldoende. Er naar gaan handelen, bewust mee omgaan, dat is de bedoeling en hoe kunnen we allen ons steentje hieraan gaan bijdragen? Door eens goed je bewust te worden wat de essentie van het leven, hier op aarde is. De essesntie van het leven is: Eigenliefde. Liefde voor Jezelf, vrede in jezelf ervaren, innerlijke rust en zolang we niet leren wat Eigenliefde is, komt er geen Vrede op aarde.

Zolang wij geleerd worden anderen te respecteren en geen respect hebben voor onszelf. Zolang wij leren anderen te vertrouwen en geen zelfvertrouwen leren. Zolang wij leren dat het leven draait om geld, macht, materie en niet bewust worden gemaakt van eigenliefde, komt er nooit Vede op aarde.

Alles, maar dan ook alles begint bij Jezelf! Zolang de relatie met Jezelf niet goed is, komt er geen Vrede op aarde. Wat heeft dit met elkaar te maken?

De essentie van het leven is dat we hier zijn om het goed te hebben, fijn te hebben, met Onszelf, dat we het maximale uit het leven halen. Doen we dat? Nee, bij lange na niet. We laten ons leiden door alle omstandigheden om ons heen. Omstandigheden bepalen hoe of we zijn, hoe of we ons voelen, terwijl geen enkele omstandigheid ons gelukkig kan maken en dus ook niet ongelukkig!

Geen baan? Een omstandigheid, gevoel van ongeluk komt boven drijven. Geen relatie, gevoel van eenzaamheid komt boven drijven. Wel een baan, voel mij nog steeds niet gelukkig. Wel een relatie, het maakt me niet gelukkig. En waarom maakt het hebben van geen relatie je ongelukkig, of het juist wel hebben van een baan je ongelukkig? Omdat je geen vrede in jezelf en met jezelf hebt. Vrede in jezelf is Eigenliefde. Eigenliefde is iets wat ons niet geleerd wordt. Eigenliefde is je niet geleerd, want diegene die jou heeft opgevoed, had ook geen Eigenliefde, anders was er nu wel vrede op aarde. Eigenliefde is niet te vinden in een relatie, een baan en is niet te koop. Wat is Eigenliefde dan?

Eigenliefde is een gevoel diep van binnen dat met geen pen te beschrijven is. Het is houden van jezelf tot in de toppen van je tenen. Voor iedereen voelt eigenliefde anders, om die reden is het ook een niet te beschrijven gevoel. Want voor mij voelt Eigenliefde anders dan het voor jou voelt. het is een gevoel van Vrede in en met jezelf. Hoe je dat gevoel van Eigenliefde bereikt, kan ik je wel vertellen.

Beeld je in een grote pot goud. Die pot goud staat symbool voor vrede in jezelf, want als we vrede hebben in onszelf en met onszelf, hebben we het ook met anderen en laten we de omstandigheden ons niet beinvloeden. Dit is de innerlijke rust waar we allemaal zo'n behoefte aan hebben, want als die er is, dan zijn er geen omstandigheden waar we ons druk om maken, ons beinvloeden, dan ervaren we een gelukzalig gevoel. Het gaat er om dat gevoel bij jezelf te blijven voelen.

Die pot goud goed gaan visualiseren als één dag in je leven. Hoe ga jij die dag invullen? Waar ga je je energie aan geven? Hoe ga je die energie geven en aan wie? Hoeveel energie heb ik te geven? Hele belangrijke vragen die je jezelf moet gaan stellen om tot de kern bij jezelf te komen. Vrede in en met Jezelf te gaan ervaren. Door die vragen voor jezelf te gaan beantwoorden, in waarheid, essentieel onderdeel voor het vinden van vrede in jezelf, word je je langzaam aan steeds meer bewust van jezelf. je koestert de dag die je weer wordt gegund, je realiseert je terdege dat het een pot goud is, die jou, jou alleen toebehoort. Je wilt die pot ten volle benutten. Je begint je bewust te worden dat de ene dag je meer energie te besteden hebt, dan een andere dag. Je begint in te zien dat je de ene dag je beter voelt, dan de andere dag. Je voelt een gevoel van dankbaarheid over je heen komen dat er toch elke dag weer een pot goud van 24 uur voor jou klaarstaat die je mag gebruiken.

Je durft langzaamaan aan anderen aan te geven dat je die dag er niet voor ze kunt zijn, want je bent je bewust van de energie die je op die dag te besteden hebt en aangezien het een slechte nacht is geweest, waarvan je je bewust bent waarom het een slechte nacht was, weet je dat je, wil je het gevoel van vrede, eigenliefde bewaken, je de energie die je die dag hebt voor jezelf nodig hebt. Je durft dat dus aan te geven aan de ander. Meer en meer ervaar je een gevoel diep bij je van binnen van innerlijke rust. Omstandigheden, daarvan zie je in, dat het een komen en gaan is en ze er altijd zullen zijn, maar jou niet meer kunnen afbrengen van de innerlijke vrede. Die innerlijke vrede die geeft je een bepaald gevoel af. Een gevoel van rust, vrijheid, ruimte, jezelf zijn. Je zaait ook geen plantjes meer voor strijd, want strijd wil je niet meer. Strijd brengt emoties naar boven als boosheid, frustratie, rancune en haalt je weg bij je innerlijke vrede. Daar kies jij niet meer voor, dat is een gepasseerd station.

Je bent je er van bewust dat je verbonden bent met jezelf en dat wil je heel graag zo houden. Je ervaart dat doordat je verbonden bent met jezelf, je je ook veel beter met anderen kunt verbinden. Eigenlijk gaat alles vanzelf. Geen innerlijke strijd, geen strijd meer met anderen. Omstandigheden zijn niet meer van invloed. Een gevoel van dankbaarheid, van zijn, komt over je heen als een heerlijke warme deken. Ook zie je in dat je nergens meer angst voor hebt, of hoeft te hebben, er eigenlijk helemaal geen gevoel van angst meer is. Alles gaat vanzelf vanuit de Eigenliefde voor jezelf, geef je op een rustige manier tijdig je grenzen aan, ervaar je dat anderen veel meer respect vor je beginnen te tonen en bouw je aan je eigen zelfvertrouwen. De hele wereld is van jou, zo voelt het. Dit gevoel gun jij de hele wereld wel, deze innerlijke vrede die je in jezelf ervaart en je bent er van overtuigd dat als iedereen zou kiezen voor Eigenliefde, voor vrede in en met zichzelf, de vrede op aarde er ook zal zijn. Want er is geen strijd meer.......

Mijn wens is innerlijke vrede voor iedereen! 

 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Hoe vaak hoor je het niet, dat is een beperkende overtuiging. Ook ik kreeg te horen, last te hebben van beperkte overtuigingen, alleen wist ik helemaal niet dat ik er last van had. Laat staan dat ik begreep wat een beperkte overtuiging was. Er was gewoon elke dag een nieuwe dag, waarin ik de dingen deed, die gedaan moesten worden. Opstaan, aankleden, in de file naar kantoor, werken, booodschappen doen, het huishouden, eten koken en dan vermoeid weer je bed induiken, slecht slapen en doorgaan naar de volgende dag. Een dag waarin alles zich telkens herhaalde. Dit is zoals het is toch! Diep van binnen voelde ik wel dat er iets niet klopte, maar ja......ja maar, zo is het. Dit is het......

Zodra je, ja maar.......zegt, dan zou je eigenlijk met jezelf een pas op de plaats moeten maken, dan is er iets niet helemaal goed, dan is er sprake van een beperkte overtuiging. Een overtuiging, waarvan jij overtuigd bent, dat het is zoals het is. 

Een beperkte overtuiging is iets wat zo diep in je is geworteld, dat je maar moeilijk kunt openstaan voor iets anders. Je legt jezelf beperkingen op, je bent er immers van overtuigd. Je hebt jezelf er van overtuigd dat datgene wat je doet, goed is, terwijl je diep van binnen iets voelt, wat zegt, dit is niet goed. Dat uit zich in een gevoel van niet gelukkig zijn, van sleur......

Door een beperkte overtuiging te hebben, beperk je dus jezelf. Beperk je jezelf ten volle te leven. Datgene te doen wat wel goed voelt vooor jou.....

Beperkende overtuigingen - overtuigende beperkingen.

Je overtuigt jezelf, door jezelf te beperken dat er meer is, dan je al kent.......

Er is altijd meer dan je kent, dus beperk jezelf nooit door jezelf beperkende overtuigingen op te leggen.....

Een client die erg veel last heeft van beperkende overtuigingen. Die bang is van rust, die niet weet wat rust is en dus helemaal niet meer weet wie ze zelf is......herkenbaar!
 
Rust en rust, zijn 2 totaal verschillende dingen.
Je geeft aan niet tegen rust te kunnen.......hiermee bedoel jij. Ik wil gewoon lekker bezig zijn, mijn ding doen, de dingen waar ik energie van krijg. Dat moet je ook gaan doen!!!
Dit is niet wat de psycholoog bedoelt.
Met rust bedoelt hij, rust in je hoofd. Jouw hoofd draait overuren en doordat jouw hoofd zo vol zit, weet je het niet meer.....
Het niet meer weten is dan heel logisch, want het hoofd weet het ook niet. Nooit!!
Het hoofd hebben we gekregen om constructief dingen mee te doen, niet meer en niet minder. Waar jij mee bezig bent, is je hoofd volstoppen met allemaal onzin, dat noem ik stapelen......en ja, als de stapel te hoog is, gaat ie wiebelen en valt hij om. Dus wie valt er dan om? Juist Jij......
Het wordt dus tijd, het roer om te gaan gooien, echt.
Leuk dat de psycholoog tegen je zegt, dat je absoluut niet door hebt hoe slecht het met je gaat. 
Heb ik een andere vraag? Wat gaat Jij er zelf aan doen?
Ga nu iets onaardigs zeggen, wat niet zo is bedoeld. Doe ik expres.
Wil je wakker schudden, je bewust gaan maken dat je jezelf naar de knoppen aan het helpen bent lieve Jij....
Een mens is pas bereid tot verandering als die zover de put is ingezakt, dat er zoveel pijn is, dat er nog maar een weg is, namelijk de put uit......schijnbaar is jouw pijn nog niet erg genoeg om in te zien dat er een andere weg is, namelijk de put uit!
Begrijp je de boodschap.....
Tijd voor verandering. En ja, jij kan nog steeds na 2 of 3 sessies het roer al om gaan gooien, maar zolang je jezelf overtuigt dat je zoveel problemen hebt, dat dat niet kan, kan niets..... Dat noemen we beperkte overtuigingen. Die zitten diep, je hebt jezelf er inmiddels van overtuigd dat hulp niet gaat helpen........
En kijk als je jezelf zo goed kunt overtuigen dat hulp niet gaat helpen, heb je veel moeite voor moeten doen hoor, om die overtuiging te hebben, dan kun je ook jezelf er van gaan overtuigen dat je met hulp en hulp van jezelf er toch ook weer uit kunt komen.
Jij zult de wil en de overtuiging moeten gaan krijgen om te willen veranderen......en jezelf niet meer een beperking opleggen, dat veranderen niet mogelijk is......Daar ligt de sleutel!
Denk maar eens heel goed na, dan gebruik je je hoofd constructief, of jij daadwerkelijk wel wilt veranderen.
Dat is de allereerste stap naar de verandering......hoe goed ben jij jezelf daarvan te overtuigen?
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Als je heel eerlijk bent naar jezelf, dan wil jij ook een leven zonder stress en zorgen. 
Hoe komt het dan dat er zoveel mensen met zoveel zorgen zijn?
We geven het aan elkaar door. We denken dat het leven zo is. Dit is wat we dagelijks zien.
Ook ik wist niet beter. Stress en zorgen dat is wat het is. Totdat ik er zoveel op mijn nek had, dat ik ze niet meer kon dragen. Toen zij mijn lijf en geest bam....De man met de hamer kwam langs en schakelde alles uit. Een jaar van diepe ellende lag klaar voor mij. Dat wist ik niet, gelukkig niet. 
Dat hele zware jaar, waarin ik compleet op mijzelf was aangewezen, is achteraf het mooiste jaar van mijn leven geweest. Letterlijk gedwongen om anders in het leven te gaan staan, naar het leven te gaan kijken. 
Ik was het zelf die de stress en zorgen in mijn leven veroorzaakte. Dat was wat ik kende. Ik leerde in dat zware jaar bewust te worden van hoe ik met mijzelf omging. Ik moest zoveel. Ik wilde het perfect doen. Ik trok letterlijk de stress en de zorgen naar mij toe. Door mijzelf te ontmoeten, kon ik mijzelf ont-moeten. Ik ging de lat minder hoog leggen. Ik durfde een keer nee te zeggen, ik durfde dingen los te laten. Ik zag dat ik van een ander zijn problemen, mijn probleem maakte. Ik zag dat mijn goedbedoelde adviezen juist een averechtse werking hadden. Ik stopte daar dus ook mee. Ik voelde letterlijk de last op mijn schouders minder zwaar worden. Ik werd mij zeer bewust met wat ik wel en niet moest doen om minder problemen en zorgen 
te hebben. Het enige wat ik eigenlijk moest doen, was goed voor mijzelf zorgen, dan ging de rest vanzelf......Was een periode boos. Waarom heeft niemand mij dit geleerd? Ik ervaarde dat die boosheid in mij, mij weer een last op mijn schouders bezorgde. Ik liet de boosheid gaan, want ik was mij bewust inmiddels van het effect van die last....die gaf stress en zorgen en die wilde ik niet meer. Nooit meer. Zo kwam ik erachter dat als ik onvoorwaardelijk van mijzelf houd.....Het leven zich totaal anders ontvouwt. Het leven zelf werd een cadeautje, elke dag weer. En val ik even terug in mijn oude patroon, want dat is hardnekkig, dan voel ik dat direct, ben ik mij direct van bewust en zorg ik dat ik dat zo snel mogelijk loslaat, want eenmaal geproefd van het Echte leven, wil je nooit meer terug....

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Wellicht heb je dit zelf nog niet zo in de gaten, ik zie het wel.....
Je wilt veranderen, maar veranderen van je eigen gedrag is het moeilijkste wat er is.
Want hoe moet je datgene wat je je leven lang zo hebt gedaan, veranderen.
Hoe moet je dat begrijpen, snappen, kunnen bevatten???
Dat is bijna een onmogelijke taak en toch heb jij met jezelf de eerste stap gezet......de wil om te veranderen.
Door de wil te hebben om te veranderen, geef je aan jezelf een boodschap af.
Zoals het nu gaat wil ik het niet meer, ik ga veranderen, ik ga door mijn angsten heen, ik proef die overwinning al.....ik weet dat het pad er naartoe zwaar zal zijn en toch ga ik er voor, want ik wil zo met mijzelf niet meer verder.....Ik realiseer mij dat ik zal terugvallen, want mijn oude gedrag is hardnekkig en toch ga ik er voor......ik kan het!!!!
Geef jezelf deze boodschap af, dan ga je er in geloven..........
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Wat ons niet wordt geleerd is eerst goed voor onszelf zorgen. Zorgen dat we voor onszelf voldoende brandstof hebben op een dag om de dag op een fijne manier door te komen. Elke dag dat we opstaan, voelen we direct hoe we ons voelen, dan kan je uitgerust zijn, of denken van pffff......hoe kom ik deze dag door! s'Nachts tanken we brandstof bij en dat bijtanken, kan door allerlei omstandigheden worden beinvloed. Een slechte nacht betekent, minder brandstof om de dag door te brengen. Een slechte nacht wordt altijd veroorzaakt door te veel piekeren. Te veel piekeren betekent, TE veel verbruik van brandstof op een verkeerde manier. We lekken dan brandstof. Tanken we onvoldoende brandstof, energie bij, dan houdt het lijf en ook de geest een keer op. Simpleweg omdat er onvoldoende brandstof is.......... 
Zodra we opstaan verbruiken we brandstof. Elke handeling die we doen kost energie. We hebben op een dag zoveel energie te besteden en als je je daar bewust van bent, ga je anders naar jezelf en de mensen om je heen kijken. We leven op energie, net eigenlijk dus als een auto, die op brandstof rijdt. Tanken we niet regelmatig bij, dan houdt de auto er op een gegeven moment mee op. Lekken we energie door piekeren, of door te veel te geven, houdt ons motortje het ook niet vol en geeft ons lijf & geest er de brui aan. 
Hoeveel energie jijzelf bezit, hangt van veel factoren af. Ben je een gever, ben je snel door je energie heen. Ben je een piekeraar, ben je ook snel door je energie heen. Want piekeren kost energie! Elke dag komen we mensen tegen, die ons van energie kunnen voorzien, of energie van ons nemen. Ons energiepeil, verandert dus de gehele dag door. Er zijn ook mensen om ons heen die energie van ons tappen. Dat zijn mensen die niet los kunnen laten, puur omdat als ze loslaten, met zichzelf verder een put inzakken. Zolang jij energie blijft geven aan personen die niet los kunnen laten, kan jij blijven bijtanken wat je wilt, het houdt een keer op. Andersom geldt dit ook, als jij iets niet kunt loslaten (lees piekeren), kost je dat zelf bergen energie, je piekert er de hele dag over en houdt het dus ook een keer op. 
Zodra jij je bewust van gaat worden dat je een bepaalde hoeveelheid energie op een dag te besteden hebt, is de volgende stap, hoe ga ik die energie besteden. Hoe besteed ik de energie die ik heb. Ga ik dat gebruiken om aan iedereen weg te geven? Ga ik die gebruiken om te piekeren, of ga ik die zodanig gebruiken dat ik aan het einde van de dag nog iets over heb, waardoor een fijne nachtrust gewaarborgd is? De enige goede manier is:

Energie eerst voor jezelf gebruiken en als je voldoende brandstof hebt, dan is er ruimte om iets van jouw kostbare brandstof aan een ander te geven en elke dag een beetje brandstof over te houden. Dan zorg te goed voor jezelf.

Stoppen met piekeren over mensen, dingen waar je geen invloed op hebt. Je lekt daar energie op. In plaats van piekeren, je gedachten richten op positieve zaken, dan tank je weer bij.

Stoppen met al je energie aan een ander te geven. Dat betekent mensen te mijden die energie van je tappen. De tappers onder ons gebruiken jouw energie om zichzelf staande te houden. Daar is jouw energie toch veel te kostbaar voor.

Zie je hoe belangrijk of het is, om op jezelf te concentreren en de energie voor jezelf te houden!  Zo simpel is het in het leven, als we ons hier bewust van zijn, maken we het leven voor onszelf een heel stuk simpeler, makkelijker, eenvoudiger......

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Geld, Macht, Status & Aanzien - 5.0 out of 5 based on 3 votes

We worden geboren en gaan dood, dat zijn eigenlijk de twee enige zekerheden die we in het leven hebben. In de tussentijd moeten we het onszelf zo aangenaam mogelijk maken. Zelf er voor kiezen hier op aarde te zijn, die keuze wordt voor ons gemaakt. Dat wordt voor ons bepaald. Wel hebben we de keuze hoe we ons leven in de tussentijd invullen. Overigens, doordat we er niet zelf voor kiezen, wordt wel van ons verwacht dat we gelukkig zijn. Hier zit direct al de eerste tegenstrijdigheid. Je mag aannemen dat je geboren wordt vanuit de liefde en in liefde wordt opgevoed. Dat is lang niet in alle gevallen zo. En als je de liefde niet hebt gevoeld, niet hebt gezien, hoe moet je dan weten wat liefde is. Hoe moet je dan weten wat liefde aan jezelf geven is. Hoe moet je dan weten wat van jezelf houden is? Sterker nog, wordt ons geleerd op school wat van onszelf houden is? Is De Liefde een vak op school? Overal om je heen word je geconfronteerd met het woord liefde en eigenliefde. Kijk maar eens naar de Canal Parade in Amsterdam. De achterliggende reden van de Canal Parade is, ik mag zijn wie ik wil zijn, ongeacht mijn geaardheid, mag ik zijn wie ik wil zijn en ben ik liefde en verdien ik liefde. Liefde is de weg om de wereld te redden.......

Zodra we geboren worden, leren we. Leren we praten, lopen, eten, drinken, zindelijk worden. Oh wat een mijlpalen. Ouders zijn blij als hun kleintje goed groeit, goed eet, zindelijk wordt, kan fietsen. Waar is het woord liefde? Ja, nee zo zwart wit moet je het niet zien. Bij alles wat de ouders doen, wordt dat toch gedaan in en vanuit de liefde? Liefde is dus iets ongrijpbaars, liefde is er, maar hoe? Dan komt er een nieuwe mijlpaal. Het oogappeltje gaat naar school en daar gaat het heel veel leren. Het leert hoe je stil moet zitten, het leert goede manieren te hebben, beleefd te zijn, vooral niet op de voorgrond te treden of je eigen weg te kiezen. Het leert, dat je andere kinderen niet mag pesten. Het leert dat je in het leven goed moet presteren. Het leert hoe of wij vinden dat we met elkaar om moeten gaan. Het leert de ander te Respecteren, voor anderen goed te zorgen, maar hoe leert het oogappeltje zichzelf te respecteren? Hoe leert het oogappeltje wat liefde is en goed voor zichzelf te zorgen? Het oogappeltje komt thuis met een rapport, waarop in cijfers wordt uitgedrukt hoe het heeft gepresteerd? Het oogappeltje wordt geconditioneerd en raakt door dit alles steeds verder weg van zijn eigenlijke zelf, de Liefde, Eigenliefde.

We leren taal, rekenen, geschiedenis, biologie, aardrijskunde. Heel mooi uiteraard, maar waar is het vak Liefde? Ja, nee zo zwart wit moet je het niet zien. Die juf of meester die doet toch haar best en je mag aannemen dat ze gek is op alle oogappeltjes, haar vak vanuit de liefde geeft en zo de kinderen de liefde en eigenliefde bijbrengt. Is dat inderdaad zo? Brengt ze zo de liefde bij?

Wat is dan de reden dat we op latere leeftijd allemaal zo'n grote zoektocht hebben? Een zoektocht naar de liefde, uitschreeuwen dat het leven liefde is en de wereld te redden is door liefde? Wat wordt ons nu werkelijk geleerd? We worden geconditioneerd om ons vooral te gedragen, om te presteren, om geld te verdienen, om later machtig te kunnen zijn, zodat we met dat geld wat we verdienen, aanzien krijgen en status.

Kijk waar de kranten, tv programma's bol van staan? Ik lees elke dag over gruwelijkheden, over de economie of die wel of niet groeit en als de economie niet groet, hoe desastreus dat wel niet is. Ik kijk naar tv programma's over beauty, hoe mooi we vooral onszelf moeten maken aan de buitenkant. Ik lees over mode, fashion, make-up. Ik wordt overstelpt met reclames over de geweldige prestaties die een nieuwe auto in zich heeft, welk tv programma goed scoort. Er zijn schoonheidswedstrijden voor baby's, peuters, kleuters op tv. Wie is er het mooist, wie heeft er de geweldigste oogopslag, het mooiste loopje, de prachtigste jurk? Word mij iets aangeboden over Liefde, Eigenliefde, Zelfrespect, Gevoel? 

Hoe moet ik dan weten wat Liefde is, als alles is gericht op Geld, Macht, Status & Aanzien?

En wat zijn we trots op onszelf om op een boot tijdens de Canal Parade, extravagant onszelf staan te zijn. Eén grote zoektocht hebben afgelegd om te ontdekken wie we zijn, waar we ons goed bij voelen en de liefde voor onszelf voelen en aangeven dat alleen De Liefde telt en de wereld kan redden. Wanneer gaan onze ogen open dat naast alle vakken en alles wat we leren van onze omgeving, in onze jongste jeugd, er iets essentieels ontbreekt. Het vak Liefde.

Wat is Liefde, hoe voelt De Liefde, hoe voelt Eigenliefde, hoe leer ik mijzelf te respecteren........De liefde is iets schimmigs, gehuld in nevelen, ongrijpbaar, het is er en ook weer niet. We gaan er vanuit dat we allemaal wel weten wat Liefde is en het als iets vanzelfsprekend meekrijgen tijdens onze opvoeding. Hoe moeten ouders hun oogappeltjes in liefde opvoeden als ze zelf niet hebben geleerd wat eigenliefde is? De liefde wordt niet benoemd. Eigenliefde wordt ons zelden geleerd. Als het vak Liefde ook gegeven gaat worden, door iemand die De Liefde heeft ontmoet, Eigenliefde heeft, dan laten we geld, macht, status & aanzien achter ons, gaat de wereld er heel anders uitzien, dan gaan we leven vanuit de liefde en groeit de economie vanzelf. Komen we erachter dat geld, macht, status & aanzien niet belangrijk is en gaan we inzien dat we door macht te willen hebben, juist het geluk van ons afduwen. Gaan we inzien dat status ons een leeg gevoel geeft, dat aanzien helemaal niet belangrijk is. Dat er maar één ding in het leven telt en dat is Eigenliefde.

 

 

 

 

 

 

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Niet gezien, gehoord worden - 4.0 out of 5 based on 1 vote

Familieleden die je verjaardag vergeten, een vriend die de afspraak met jou vergeet, om maar een paar dingen te noemen. Het overkomt ons allemaal wel eens en we kunnen er boos om worden, verdrietig, het lost het alleen niet op. Het raakt iets diep van binnen in ons, een oergevoel. En dat klopt ook dat het ons zo raakt, want gezien en gehoord worden hebben we allemaal nodig in ons leven, het is één van onze basisbehoeften. Het is een gevoel van verlangen naar erkenning. Wordt ons dit onthouden en het komt vaker voor in je leven, dan kun je ineens jezelf confronteren met de vraag. Waarom word ik toch niet gezien en gehoord? Ligt dat aan mijzelf, ben ik de veroorzaker? Moet ik soms meer voor mijzelf opkomen?

Als klein kind kun je alleen nog maar voelen, geen woorden gebruiken om iets duidelijk te maken, maar je voelt wel. Als je het gevoel hebt niet gewenst te zijn, niet belangrijk te zijn, nooit hoort dat er van je wordt gehouden, of iemand trots op je is, je prijst voor je prestaties, of om wat voor reden dan ook, dan ga je gedrag vertonen dat je je "verstopt". Je wilt niemand tot last zijn. Door je te "verstoppen", maak je jezelf onzichtbaar en word je dus niet gezien en gehoord. Zeg ik hier nu mee dat je zelf de veroorzaker bent dat je niet gezien en gehoord wordt? Nee, hiermee geef ik aan wat de reden is waardoor het gebeurt. Fijn om te weten, maar hoe kan ik er dan vanaf nu voor gaan zorgen dat ik wel gezien en gehoord wordt? 


Allemaal willen we erkenning. De Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow beschouwde het als een van de basisbehoeftes waarmee we allemaal geboren worden: in zijn motivatiepiramide komt de behoefte aan erkenning en waardering na behoeften als eten en drinken, bestaanszekerheid en sociaal contact. We willen dus erkenning voor wat we doen. Erkenning maakt ons gelukkig. Krijgen we die erkenning niet, dan werkt dat demotiverend en raken we gefrustreerd, we gaan dan bepaald gedrag vertonen. We gaan pleasen, we gaan aandacht vragen. Bijvoorbeeld door tegen een ander te zeggen: "Ik heb het zo druk!" Hopende dat de ander zal zeggen, "Jeetje wat goed van jou dat je zo hard aan het werkt bent. Want als je dat antwoord krijgt word je behoefte aan erkenning gestild. Is dit de oplossing? Nee. De oplossing is, erkenning en waardering aan anderen gaan geven, datgene wat je geeft, krijg je terug.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Als we klein zijn, ervaren we angst. Angst voor het onbekende. we leren door vallen en opstaan. We leren van onze omgeving. We doorlopen de fases in ons leven. In de pubertijd worden we volwassen.....In de pubertijd leren we om te gaan met onze angsten, althans dat is de bedoeling. We maken ons los van onze ouders, we ontdekken de wereld, de mensen om ons heen. We ontdekken onszelf. Helaas komt het vaak voor dat we in ons latere leven nog regelmatig geconfronteerd worden met onze angsten. Eigenlijk zijn we dan niet helemaal volwassen geworden, we hebben niet geleerd onze angsten onder ogen te zien en er als een volwassene mee om te gaan. We zijn ons daar niet van bewust geworden. Op latere leeftijd worden we er dan mee geconfronteerd. we zijn bang om onze partner kwijt te raken, we zijn bang dat we niet goed genoeg zijn, we zijn bang om controle los te laten, we zijn bang om te falen, om ons te binden, om maar een paar angsten te noemen. Deze angsten kunnen ons aardig parten spelen en worden groter en groter naarmate we ouder worden, want er zijn talrijke momenten in ons leven waar we geconfronteerd worden met onze angsten.

Als volwassene mogen we uiteraard ook angsten hebben. Angst is een emotie, die net zo bij het leven hoort, als vreugde, verdriet, boosheid. Het gaat er om hoe we met onze angsten, die diep in ons geworteld zitten. Laten we de angst ons de baas zijn, of kunnen we de angst benoemen, durven we de angst die naar boven komt, aan? Angst doet veel met ons. Het verlamt je, haalt je weg bij je gevoel, het geeft stress, het maakt je onzeker, onrustig, verward, niet geconcentreerd. Het is een spook in je hoofd, het kan je compleet in je macht hebben. We maken zelf de angst ook groter, omdat we er over gaan piekeren, we willen het onder controle hebben en het lukt maar niet om die spook in je hoofd de baas te zijn. Als volwassene kunnen we omgaan met angst, althans zo zou het moeten zijn. Zolang we de angst ons laten beheersen, laten we het kleine meisje/jongen in ons de baas zijn, maar we zijn volwassen en moeten kunnen dealen met onze angsten.

Hoe kunnen we de angsten die ons parten spelen de baas zijn?

Door ons bewust te zijn van onze angsten, dat is de eerste stap. Zodra je je er bewust van bent, kun je er ook iets mee. We zien wat die angst met ons doet en zo willen we ons niet voelen. Door bewust aan de slag te gaan met de angst, kunnen we die angst beheersen. We realiseren ons dat het onze eigen angst is waar we bang voor zijn. Door geen aandacht meer in ons hoofd aan de angst te schenken, verdwijnt deze. Er is maar één echte angst en die bestaat niet meer. Dat was vroeger, dat je als krijger tijdens de jacht achtervolgd werd door een tijger en we jagen in de tegenwoordige tijd niet meer. Je kunt dat vergelijken met de angst die je voelt als je in het donker ineens voetstappen achter je hoort, dat is angst. Alle overige angsten roep je bij jezelf op. Laat het kleine meisje of jongen je niet in zijn greep houden. Deal met je angsten door ze aan te gaan als een volwassen emotioneel persoon.

  

 

 

 

 

 

 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Als je na een slapeloze nacht strompelend naar beneden sukkelt, koffie maakt en daarna als een zombie op de bank vooruit gaat zitten staren en denkt van......Is dit het nu? Nee, dit is niet de essentie van het leven.

Ja maar, ik heb geen partner, dus......
Ja maar, ik ben werkeloos en solliciteer me rot, dus.....
Ja maar, ik heb geen geld voor leuke dingen, dus.....

Allemaal Ja maren......Zolang je blijft hangen in Ja, maar.....verandert er niets.

Zodra je Ja, maar verandert in Ja, en!....zet je de verandering in gang. 
Dat ene kleine woordje doet iets met je brein, het brein krijgt andere signalen en gaat daar iets mee doen.....Langzaamaan zet jouw brein, jijzelf dus, de verandering in gang.....Van......Ik kan het niet, Naar....Ik ga het proberen......Naar......Het gaat mij lukken.....Naar......Het is Mij gelukt.

En kom niet aan met, dat kan ik niet! Als kind kon je het wel, je had een enorme dosis doorzettingsvermogen. Nu ben je volwassen, dan kun je het toch helemaal......Of wil jij niet van die bank af! www.vind-jezelf.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Lukt het je maar niet op Mr Right aan de haak te slaan?

Hierbij 4 tips om het hart van de man van je dromen voor je te winnen.

Eerst nog even het volgende:

Je hebt Echte mannen en je hebt…….”Jongens”.

Een Echte man is volwassen op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Ze weten wie ze zijn en waar ze voor staan. Uiteraard geldt dit ook voor de vrouw.  Is één van beiden het niet, stop dan maar met daten. Ga dan eerst op zoek naar de ‘H’echte Relatie met jezelf.

Een Echte man staat open voor een relatie, die durft deze aan te gaan. Een Jongen zal met je “spelen” en wil geen verdieping, waarmee de Jongen onbewust zegt. Ik ben nog niet klaar voor een Relatie.

Wat zoekt een Echte man in een vrouw?

 1. Een Echte man wil een vrouw die speels is, het kind in zichzelf niet is kwijtgeraakt. Een Echte man houdt van actie, die heeft een plan. Veel vrouwen weten dit niet en willen praten, praten. Dat kan, maar niet verstandig als je nog niet een relatie hebt met deze man. Je verovert een mans hart door vreugde, plezier, openheid. Doe dingen samen, als sporten, wandelen, musea bezoek. Een vrouw die zich naar een man “zwak” opstelt en dan denkt dat hij haar leuk vindt, die heeft het mis. Het gaat dus niet om woorden, het gaat om de ervaring.
 2. Een man wil een onafhankelijke vrouw. Echte mannen willen een vrouw die hun inspireert. Die een eigen leven heeft, haar eigen doelen heeft. Ze zijn niet op zoek naar een vrouw die zich, zodra hij in haar leven komt, zich volledig op hem richt en alles voor hem opzij zet.
 3. Een man wil een vrouw die emotioneel in balans is. Die in situaties niet de schuld bij de man neerlegt, maar in die situaties kan en durft aan te geven wat haar gevoel er bij is. Die haar gevoel durft te delen. Het niet wegstopt. Hoe een vrouw omgaat met haar emoties, is een van de belangrijkste keuzes waarop een man een vrouw kiest. Als een vrouw haar emoties niet in de hand heeft, haakt een man af.
 4. Een man moet zich aangetrokken voelen tot een vrouw. Is er geen aantrekkingskracht, dan haakt een Echte man, heel snel af.

Als je nu als vrouw denkt van, ja hoor, ik moet dus een toneelstukje op gaan voeren, want zo ben ik niet. Weet dan dat je nooit de partner van je dromen zult gaan vinden. Dit is geen toneelstukje. Dit heeft alles te maken met eigenwaarde.  

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Grenzen stellen - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Grenzen stellen is al ongelooflijk moeilijk in het dagelijks leven, laat staan in een relatie. Daar speelt de liefde mee en vanuit de liefde voor de ander, zijn we al heel snel geneigd onszelf weg te cijferen. "Nee hoor schat, is niet erg dat je vanavond er niet bent met het eten". (in gedachten denk je, heb ik daarvoor zo mijn best gedaan om iets lekkers op tafel te zetten). "Ja hoor, ik begrijp het dat je vanmiddag de kinderen niet naar hun sport kunt brengen, werken gaat voor". ( in gedachten ben je boos, want voor jou betekent het dat je die afspraak met je vriendin er voor moet gaan verzetten en je had juist zo'n behoefte aan een moment voor jezelf). We zeggen dus iets heel anders, dan dat ons gevoel aangeeft, alleen we luisteren niet naar dat gevoel, stoppen het weg. We hebben niet in de gaten dat we onbewust datgene wat we voelen, niet uiten. We kroppen dat gevoel op. We stellen dus geen grenzen en vaak is dat, omdat we geen grenzen aan (durven) te geven, bang om die partner kwijt te raken. Nu kunnen we gevoel opkroppen wat we willen, het moet er een keer uit. Dat is het moment dat de maat vol is en je partner telkens over je grenzen heen gaat. Dan barst de bom. Dan gooi je er in boosheid en frustratie alles er uit wat je dwars zit. Ben je boos op je partner, want die heeft dit allemaal veroorzaakt. Nee, Jij bent degene die dit heeft veroozaakt. Door geen grenzen aan te geven!

Een relatie is geven en nemen, zo hoort het te zijn. Dan is er balans en daar voelen beide partners zich het plezierigst bij. Weten we echter niet wanneer we te veel geven en te weinig nemen, dan stellen we geen grenzen. We voelen wel iets, alleen we doen er niets mee. Het niet (durven) stellen van grenzen kent diverse oorzaken. Het is het aard van het beestje, vroeger niet geleerd voor jezelf op te komen, bang om je partner kwijt te raken, je houdt er van om te zorgen, om er maar een paar te noemen. Het stellen van grenzen is helemaal niet zo moeilijk. Het is aangeven wat iets met je doet en dat te uiten naar de ander. Makkie hoor ik je denken, maar dan komt de grote MAAR. Het stellen van grenzen is dus het uiten van je gevoel naar de ander, maar waar het aan schort is, dat je, als je geen grenzen stelt, je schijnbaar niet voelt wat je voelt! Je bent je daar dus niet van bewust. Het wordt dus tijd om je meer bewust te worden van jezelf, waardoor je grenzen kunt aangeven. Je durft te kiezen voor jezelf, je eigen behoeften, waardoor sprake is van zelfrespect en ook respect naar de ander. Die weet immers niet dat je liever had gewild dat hij de kinderen naar hun sport zou brengen, want je geeft het niet aan! Grenzen aangeven verbetert je relatie. Wat is er niet fijner dan lekker in je vel zitten in je relatie, waardoor je ook een blije partner bent, binnen de relatie!

"Schat, ik begrijp heel goed dat werken voor gaat, ik heb zelf ook een afspraak staan en die wil ik graag voor laten gaan, ik ga er vanuit dat je er vanmiddag voor de kinderen bent, je doet mij er een enorm plezier mee". Hiermee geef je je grens aan. Je bent je bewust van je gevoel, van je eigen behoeften. Je respecteert jezelf. De ander kan niet anders dan jouw grens respecteren, want hij houdt van je en respecteert jou om die reden. Door de grens op deze manier te stellen laat je ook de verantwoordelijkheid daar waar die hoort, namelijk bij je partner. De manier waarop je de grens aangeeft, doe je de ander geen pijn mee. Je wijst immers niet met een vinger naar hem, want daar zijn we heel goed in. "Jij kan ook nooit en moet ik er weer voor opdraaien". "Jij vindt werken belangrijker dan onze kinderen".

Wees je vanaf nu bewust van je eigen handelen. Hoor je in gedachten jezelf iets anders denken dan dat je met woorden naar buiten brengt, dan is er werk aan de winkel. Dan wordt het tijd om te gaan uiten wat je werkelijk wilt zeggen. En als je dat doet op de manier zoals hierboven beschreven, kan het niet anders dan dat je relatie hierdoor verbeterd. Het zal in het begin wennen zijn, voor jezelf, het is het aanleren van ander gedrag. Voor de ander, die kent je immers als een persoon die overal Ja op zegt en daar heb jij ongemerkt, zelf tot op heden mee ingestemd.

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Loslaten - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Loslaten is zo verschrikkelijk moeilijk! Neem nu het loslaten van diegene die je afwijst, je heeft verlaten, bedrogen. Zoveel vragen waar je mee rondloopt en geen antwoorden. Dit is niet wat je wilt, je wilt juist samen met hem zijn, je had grootse plannen en alles is in duigen gevallen. Het lijkt wel het einde van de wereld. Je gaat er compleet aan onderdoor. Je bent jezelf er door compleet kwijtgeraakt.

Ja, jezelf kwijtgeraakt en eigenlijk zou je maar één vraag aan jezelf moeten stellen.......wie is er belangrijker? Hij/Zij of ik? Zodra je gaat begrijpen, weten en voelen dat jij belangrijker bent dan diegene die je heeft afgewezen, verlaten, bedrogen.......dan kun je loslaten en accepteren.

www.loslaten.info

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Ik heb zelf de macht om...... - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Zo langzamerhand kom ik er steeds meer achter dat ik zelf de macht heb om mijn leven zo aangenaam mogelijk te maken. Je laten leiden door omstandigheden is geen leven.

Al ruim 25 jaar is Frankrijk voor mij de plek van genieten, onbezonnenheid en rust. Gemiddeld een keer per maand trek ik mij terug in een klein boeren gehuchtje, net over de grens met Belgie. Je waant je ver weg van alles, de bewoonde wereld. Je bent verbaasd als een auto voorbij komt, dan werp je even snel een blik door het raam om te zien wie er langskomt. Boerenkarren en tractoren horen er te rijden. De mensen leven er nog 100 jaar terug. Het dorpje wordt steeds kleiner, als een inwoner overlijdt, komt er bijna nooit iemand voor terug. Er staan vervallen huizen, vaak met de huisraad er nog in. Mijn Franse overbuurvrouw van 94, is altijd erg blij om mij te zien. Haar eerste vraag luidt steevast, hoe lang blijf je? Als ik aangeef er maar een weekend te zijn, zie ik teleurstelling op haar gezicht, ze vindt het zo fijn als ik er ben, geeft haar een gevoel van veiligheid. 

De weekendjes Frankrijk zijn voor mij momenten om mij even helemaal terug te trekken van de drukte van alledag. De reis er heen geeft altijd al een heel blij gevoel. Je kent de weg op je duimpje, vaak zeg ik gekscherend, de auto kent de weg. Breda, Antwerpen, Brussel, Charleroi en dan nog zo'n 90 kilometer binnendoor, want een snelweg is niet in de buurt. Je weet exact waar de files staan en hoe laat. Waar een bakker op de hoek zit, om een lekker broodje te scoren. Waar je de lekkerste friet in Belgie kunt kopen. Of waar de laatste verkeerslichten staan, want in het dorpje waar ik vertoef, is niets, helemaal niets. Ja stilte, frisse lucht, gemoedelijkheid.

Aankomend weekend staat er weer zo’n genietmomentje Frankrijk op de planning, maar ik merk dat ik mij laat leiden door de omstandigheden en ik voel angst in mijn lijf. Mijn lijf voelt verkrampt aan, in mijn hoofd ben ik constant bezig met alles wat ik lees over Parijs. Wel gaan, niet gaan? Ga ik mij in het hol van de leeuw begeven? En dan door België rijden, waar de hoogste staat van paraatheid is. Begin er slechter van te slapen, merk ik, word vroeg wakker en de eerste gedachten zijn dan alweer bij Frankrijk.

Mijn gedachten gaan aan de haal, vormen zo nog meer angst. Zie mijzelf al in mijn bed liggen in het pikkedonker, want de straatverlichting gaat in het dorpje uiterlijk om 21.30 uit en zie je geen hand voor ogen. Heeft wel tot gevolg dat je kunt genieten van een prachtige sterrenhemel, alleen die zit nu niet in mijn gedachten, wel angst en ik voorzie reeds een slapeloze nacht. Want stel je voor dat.....allerlei gedachten schieten door mijn hoofd. Wat kun je doen tegen.......Ja wat eigenlijk? Er kan zomaar 's nachts ineens iemand aan je deur staan en dan.....

Ik ervaar wat angst met mij doet en dat wil ik niet. Ik kan het toelaten en dan mijzelf heel veel gaan ontzeggen. Ik zie ook dat het mijn eigen gedachten zijn die met mij aan de haal gaan. Is dat wat ik wil? Laat ik de angst de boventoon voeren, boven mijn Franse geluksmomentjes?

Vanochtend kwam het antwoord. Nee, angst mag mij niet in zijn greep hebben. Ik kan angst omzetten in kracht, dat kan ik zelf. Door de angstige gedachten in mijzelf te stoppen. Ikzelf heb de macht dat te doen…….

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Zinloos wachten.....

Wachten op de bus, trein, op een telefoontje, wachten op de huisarts, een uitslag, we wachten wat af in ons leven. Wachten doet iets met ons, de een accepteert het en gebruikt de tijd van wachten nuttig en blijft er rustig onder, schikt zich in zijn lot. Die maakt zich er niet druk over. De ander wordt onrustig, geirriteerd, wil het antwoord waar hij op wacht, weten. Wanneer komt die trein nu eens, want dit is al de zoveelste vertraging dit jaar. De uitslag van je examen, het onderzoek in het ziekenhuis, de uitspraak van de rechtbank. Naarmate het wachten langer duurt, worden we ongeduldig, boos, gefrustreerd. Nu zijn dit situaties waarvan we weten, bewust, onbewust, dat er een moment komt, dat ons wachten wordt beloond. Die trein die komt, die uitslag ook. Ons wachten word beloond.

Er zijn ook situaties waarin we onszelf in een wachtstand zetten. Wachten op een partner, de liefde, in verwachting raken.....Dan begint het wachten pas echt lastig te worden, raken we verstrikt in onze eigen draden van gedachten. Uitspraken als 'wachten tot je een ons weegt', 'wachten tot Sint Juttemus' zijn hier een goed voorbeeld van. Vaak zijn we ons hier niet van bewust, want we ervaren dit namelijk niet als wachten, terwijl het wel wachten is......Dit noem ik zinloos wachten......

Zinloos wachten, is wachten op iets wat er misschien ooit wel een keer van gaat komen, alleen we weten het niet. Er is geen zekerheid dat het er gaat komen, we weten niet of we beloond zullen gaan worden. Zonder er bij na te denken zetten we onszelf in een wachtstand van zinloos wachten......

Zinloos wachten, is jezelf in een wachtstand zetten, er in je hoofd constant mee bezig zijn en niet in de gaten hebbend dat je met jezelf in gevecht bent. Zinloos wachten, is iets wat je wilt, het is er alleen nog niet. Gevolgen van zinloos wachten zijn legio. Boosheid, die je dan vaak richt op een ander, gefrustreerd zijn, want doordat je zinloos aan het wachten bent, sta je niet midden in het leven, ben je er met je hoofd niet bij, want dat zit ergens anders en kun je er donder op zeggen dat alles niet gaat zoals je graag wilt dat het gaat. Gevolg is ook vermoeidheid, want zinloos wachten kan een mens compleet uitputten. En op het moment dat datgene zich aandient waar je zo zinloos op hebt zitten wachten, hoef je het vaak niet meer, zijn de frustraties en de boosheid binnen jezelf zo hoog opgelopen, dat je het dan afwijst, er niet meer voor open kunt staan. Je voelt het niet meer en dat komt omdat je jezelf compleet uit je gevoel hebt getrokken en alleen maar vanuit je verstand hebt geleefd, toen je zinloos aan het wachten was...........Je suf gepiekerd hebt wanneer het nu toch eindelijk eens zou gaan komen............

Wat heeft het voor zin om in je hoofd met iets bezig te zijn, waarvan je niet eens weet of het er komen gaat? Komt het sneller door er op te wachten? Nee, integendeel, je duwt het er juist mee weg en je duwt ook jezelf weg. Als je je hier bewust van bent, zie je ook in dat zinloos wachten totaal zinloos is.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Sporten, je lijf trainen! Heel normaal........Brein trainen, abnormaal?

Sta heel even stil bij dit plaatje. Misschien vind je het geweldig, misschien wel zot! Wat ervaar je bij jezelf, wat voel je? Word je heel even bewust van wat het plaatje met jou doet. Als je het belachelijk vindt, prima, dan snel achter je laten. Als je denkt van.....Hmh zo zou ik mij ook wel willen voelen, maar ik voel mij niet zo, wat zou ik dan kunnen doen om mij ook zo te voelen? Trainen van je brein, is dan De oplossing. Jij bent de baas over je brein, net zoals je dat over je kilo's bent en je fysieke gesteldheid. We hebben de macht ons brein te trainen, net zoals we ons lichaam trainen. Trainen van je brein is je bewust worden van jezelf en bepalen hoe of je je wilt voelen en hoe of je het leven wilt leven......Af en toe eens even stilstaan en naar jezelf kijken, luisteren, voelen. Bewust voelen hoe of je je voelt. Blij, verdrietig, eenzaam, vermoeid? Als het prima voelt hoe of je je voelt, heerlijk. Niets veranderen. Voelt het niet goed, dan wordt het tijd voor verandering en trainen van je brein. Trainen van je brein, is net als sporten, dat doe je soms één keer in de week, of soms wel drie keer, of elke dag! Maak van trainen van je brein, net zo'n gewoonte als sporten......hierdoor word je je bewust van hoe of je je voelt en kun je dat, als het nodig is, veranderen. Jij zelf bepaalt hoe je je leven beleeft. Waar kies Jij voor? www.vind-jezelf.nl

 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Loslaten van je kind......

Oei, wat is loslaten toch een moeilijk iets.....He mam, ik vertrek vannacht om 0.00 uur naar Thijs in Antwerpen.......Whaatttt! Als moeder schrik je je rot op zo'n moment en allerlei scenario's gaan door je hoofd. Dat kleine autootje van hem, tja als hij daar een ongeluk mee krijgt, is het wel einde oefening, zal ik dan maar die stevige auto van mijzelf meegeven......maar ja, als hij daar iets mee krijgt en dat is dan nog allemaal daar aan toe. Wat kan er onderweg wel niet gebeuren. Hij kan pech krijgen en dan! In gedachten zie ik hem al op de ring van Antwerpen rondrijden, muziekje aan, tomtom leidt hem de weg.....Relax mam......Ja, ja en als hij een afslag mist en in een verkeerde wijk terecht komt en vindt hij zijn vriend wel!

Ik vraag hem naar het adres......dan kan ik dat googlen en kijken waar hij precies naartoe gaat en of het wel klopt, allemaal schijnzekerheden, dat weet ik wel, maar het stelt je dan toch iets gerust. Ik app hem om samen straks even de route door te nemen en hem van allerlei goedbedoelde adviezen te voorzien......net of hij daar op zit te wachten. Voor hem is het een avontuur.....midden in de nacht, naar je vriend in Antwerpen, die daar stage loopt en elkaar nu al een paar maanden niet hebben gezien. Dat is toch geweldig, mam wat zeur je nou....ik kan dat heus.......En ook op zo'n lekker tijdstip. Ja mam, Thijs werkt tot 01.00 uur, volgt hogere hotelschool en komt daarna naar huis en dan ben ik er ook en dan kunnen we heerlijk bijkletsen.......Ik laat het maar los, mij voorbereiden op een nachtje onzekerheid.......en een verlossend berichtje uit de mooie stad Antwerpen dat alles is goed gegaan......Ik laat hem los met liefde, wetende dat hij het heel goed kan......een trotse moeder. www.loslaten.info

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Zorgen Zorgen Zorgen! - 3.5 out of 5 based on 2 votes

Vrouwen 'Zorgen' hun hele leven en zo gek is dat helemaal niet......Los van de vraag of vrouwen dit willen of niet.

 • Vrouwen zorgen voor......
 • Hebben zorgen van....
 • Maken zich zorgen over...... 

Vrouwen zorgen voor de kinderen, dat ze liefde, aandacht krijgen, een goede opvoeding, ze zorgen ervoor dat ze goed te eten krijgen, op tijd naar bed, school gaan. Ze zorgen dat de kinderen zich fijn en veilig voelen. Dat het huis fris en schoon is, de boodschappen worden gedaan. Ze zorgen voor hun partner en ze zorgen voor hun ouders, als dat nodig is. Om maar een paar dingen op te noemen.

Ze hebben hier ook zorgen van: Doe ik het wel allemaal goed? Gaat het met de kinderen wel goed op school? Worden ze gepest? Groeien ze wel goed op? Geef ik ze voldoende liefde en aandacht? Vindt mijn partner mij wel lief, leuk, aardig? Houdt hij wel van mij?

Vrouwen maken zich zorgen over heel veel zaken en ook vaak of ze wel goed genoeg en goed 'Zorgen'!

Vreemd is dit niet!

Onze oergenen geven aan dat 'Zorgen' onze taak is en laten die oergenen nu nog altijd de boventoon voeren en dat altijd blijven doen. Zo gek is het dus niet dat vrouwen altijd bezig zijn met 'Zorgen' en soms snakken naar een moment voor zichzelf en ze af en toe doodop zijn van al het 'Zorgen' en op die momenten zichzelf afvragen: wie zorgt er eigenlijk voor mij?

Vrouwen verwachten van hun partner, als die er is, dat hij voor hun 'Zorgt'. Nu 'Zorgt' een man van oudsher niet en aangezien 'Zorgen' voor ons vrouwen de normaalste zaak van de wereld is en we dus aannemen dat dit een menselijke eigenschap is, begrijpen we niet dat mannen niet 'zorgen' en dit kan vrouwen laaiend maken. Ze worden boos hoe makkelijk of mannen met situaties kunnen omgaan, net of het voor hun geen 'Zorg' is. Hier gaat dus iets goed mis. Vrouwen verwachten dat mannen ook 'Zorgen'......

De oergenen van een vrouw geven aan 'Zorgen' en de oergenen van de man, 'Voortplanten'. Verwacht als vrouw dus niet van een man dat hij gaat 'Zorgen'. Niet voor de kinderen, zijn ouders, voor jou! Ze zullen namelijk nooit voor ons gaan zorgen, niet zoals wij datzelf doen, want het zit immers niet in hun oergenen. Zodra vrouwen van mannen gaan verwachten dat ze voor hun zullen gaan 'Zorgen', omdat het voor vrouwen de normaalste zaak van de wereld is, krijgen vrouwen een teleurstelling. Hier strandden veel relaties op.

Een vrouw denkt en verwacht dat een man hetzelfde is, immers de laatste decennia streven we naar gelijkheid voor beide sexe, echter we zijn niet gelijk en zullen dat ook nooit worden, gezien onze oergenen. Zodra je je als vrouw hier bewust van bent en het kunt begrijpen en voelen, maak je het leven voor jezelf een stuk aangenamer.

Blijft over de vraag! Wie zorgt er voor jou? Dat zul jij dus zelf moeten doen. Jezelf er van bewust zijn dat je het van de andere sexe niet kan en mag verwachten.

Zodra je je hier bewust van bent, zie je in dat je in je drukke leven van 'Zorgen', momenten moet gaan inlassen waarin je voor jezelf zorgt en datgene doet waardoor jouw eigen motor weer wordt voorzien van de nodige energie! En je weer energie hebt om te 'zorgen'.......

Trap als vrouw op tijd op de rem, las regelmatig momenten in voor jezelf, want vaak doen we dat pas als het al 'te laat' is en we gefrustreerd worden, boos zijn op een ander, omdat die niet inziet dat we altijd maar aan het 'Zorgen' zijn. Nu je weet dat die ander het niet in zich heeft en we het dus ook niet mogen verwachten, kunnen we er maar één persoon voor verantwoordelijk stellen dat we het te ver hebben laten komen, namelijk onszelf!

Door goed voor jezelf te zorgen, wordt jouw leven een stuk zorgelozer........En! Mannen bloeien op, als je ze iets vraagt, dan vinden ze namelijk dat ze nodig zijn. Wat houd je tegen om dat eens te gaan doen......dan kun je 'Zorgen' delen. Je moet het ze dus wel vragen!

 

 

 

 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Durf te vragen en te ontvangen!

Veel mensen hebben moeite met het stellen van vragen. Als je durft te vragen, durf je ook te ontvangen......Daarnaast toon je door te vragen respect naar jezelf en je toont kracht, je bent niet bang voor  het antwoord......Het niet stellen van vragen, levert ruis op, met alle gevolgen van dien. Je gaat zelf in je  hoofd de antwoorden bedenken. Je gaat dus naar het antwoord zitten gissen. Gevolg: Piekeren, zorgen  maken. Vaak zit hier angst onder. Angst voor het antwoord, angst om de ander pijn te doen, angst om de  ander kwijt te raken, etc. Wat je niet in de gaten hebt, is, dat door het niet stellen van vragen je bij jezelf  ook angst oproept door het piekeren en je jezelf daardoor kwijtraakt en pijn doet.....en dat terwijl je angstig  bent voor het antwoord, wat wel eens heel anders kan zijn, dan ze in gedachten zelf hebben bedacht. En  door te vragen, kan je zomaar iets heel moois mogen ontvangen......

Wat is dan beter? Gewoon de vraag stellen en horen wat het antwoord is, of.......

 

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Geduld - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Het woord ‘geduld’ fascineert mij, het wordt vaak geuit in de zin van….."Geduld hebben" en "Geduld is een schone zaak", "Wees eens wat geduldiger" en "Als je geduld hebt, komt het vanzelf" Bij mij rijst de vraag, willen en kunnen wij wel geduld hebben. Want geduld is voor de meesten van ons de definitie van ergens op wachten, jezelf er aan herinneren in gedachten. Jezelf er constant mee confronteren dat het er nog niet is, wat je wilt en het sloopt je.

Wikipedia zegt over het woord geduld:

Het woord 'geduld' wordt gebruikt om het vermogen ergens op te kunnen wachten mee aan te geven. Geduld geldt als een deugd; het tegendeel ervan is ongeduld. Iemand wordt als geduldig aangeduid als deze in staat is te leven met onvoldane verlangens of onvervulde wensen, of de vervulling hiervan al dan niet bewust uit te stellen. Deze eigenschap verhoudt zich nauw tot het begrip hoop. 

Geduld is voor de meesten van ons…….ergens op wachten, niet wetende of het gaat komen ja of nee. Wachten betekent, stilstaan, waardoor je jezelf beperkt in je eigen groei. Ergens het geduld voor opbrengen betekent vaak ook dat je er in je hoofd mee bezig bent, hetzij bewust en/of onbewust. Je wacht immers ergens op, iets wat je graag wilt/wenst…..En als je in je hoofd ergens mee bezig bent, benut je het leven dan ten volle? Ben je je dan bewust van jouw tijd hier?

Als je de definitie goed leest van het woord 'geduld' is het iets ongelooflijk moois, mits je inderdaad het vermogen hebt om ergens op te kunnen wachten, zonder je zelf ermee te kwellen en het uit je gedachten kunt houden en dus de essentie van het woord 'geduld' op de juiste manier invult.

De vraag is echter......Wie heeft het vermogen om geduld op te brengen, zonder de einduitkomst te weten en niet ergens op te gaan zitten wachten?

Dit vermogen hebben we allemaal, we zijn ons er alleen niet van bewust. Want wat doen wij, als we iets willen en het niet (nog kunnen) krijgen, denk hierbij aan een relatie, geliefde, baan, geld. We gaan er in ons hoofd mee aan de slag. Het kan zelfs een zeurende zweer worden waarmee we onszelf compleet kunnen ziekmaken, uitputten, zonder dat we het in de gaten hebben. We zijn ons niet bewust dat we onze kostbare tijd aan het verspillen zijn.

Als we ons bewust worden, wat we met onszelf doen, als we ergens op 'wachten' en dit kunnen omdraaien in niet meer wachten, het accepteren, dat het er nog niet is en niet bezig zijn of het ooit gaat komen, dan gebruik je het woord 'geduld' op de juiste manier. Dan ben je je bewust dat het jouw tijd is en hoef je nergens meer het geduld voor op te brengen.

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Succesfactoren voor een relatie - 5.0 out of 5 based on 1 vote


Succesfactoren voor een relatie

Twee factoren blijken van essentieel belang te zijn om een relatie te laten slagen.

De ene factor is, vriendelijkheid, samen emotionele stabiliteit hebben. Vriendelijkheid voor de ander voelen, geeft de ander het gevoel gewaardeerd, verzorgd, begrepen, geliefd te worden. Is dit er niet, is er al snel sprake van minachting voor de ander en dat maakt de relatie kapot. We bekritiseren de ander. Vriendelijkheid is de ruggengraat van een relatie.

De andere factor is, gedeelde vreugde, vrijgevigheid. Openstaan voor elkaar als de een de ander goed nieuws vertelt, wil delen en de ander daar voor openstaat, met vreugde omarmt en niet, terwijl het goede nieuws wordt gedeeld, op zijn horloge zit te kijken en dus geen interesse toont en niet wil delen.....dan voelt de ander zich niet gehoord.

Relaties waarin de 2 bovenstaande factoren niet aanwezig zijn, zijn gedoemd te mislukken.

Eigenlijk 2 factoren die ongelooflijk simpel zijn om toe te passen en schijnbaar toch helemaal niet zo simpel zijn, want 7 op de 10 huwelijken loopt op een scheiding uit.

Betekent dat, dat je alles maar moet slikken! Nee, zeker niet. Als je aan de ander kunt uitleggen waarom je je gekwetst voelt, boos bent, dat kunt uiten, vanuit jezelf, bouw je samen de relatie verder uit naar een hoger level. Kun je dat niet en leg je het bij de ander neer, dan bekritiseer je de ander, minacht je de ander, met als gevolg, koud, kil, stiltes......scheiding.

Misschien wordt het tijd eens naar onszelf te kijken en met onszelf aan de slag te gaan, bewust te worden hoe we onszelf behandelen, want als je jezelf met vriendelijkheid behandelt, kun je dat bij een ander ook! Als je vreugde, in jezelf voelt, kun je openstaan voor de ander. Als je stopt met jezelf te bekritiseren, minachten, houd je de relatie met jezelf en de ander in stand. Zo simpel is het.......

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Jezelf zijn - 4.0 out of 5 based on 1 vote

Jezelf zijn
Wat is nu eigenlijk jezelf zijn, bestaat dat wel? Ik las een mooi stukje van een 16-jarige jongen die zich afvroeg wanneer hij zichzelf was, want als hij zijn haar lang zou laten groeien, dan was hij een metal, als hij zijn haar zou afscheren was hij een gabber en hij wilde gewoon zichzelf zijn.....Maar wat is jezelf zijn dan?

Deze jongen gaf aan dat we snel in een hokje worden geduwd en onszelf juist niet in dat hokje zien, maar anderen ons daar in neerzetten. Waar zien we onszelf dan wel, los van haardracht, kledingkeuze? Wat is dan "jezelf zijn"? Schijnbaar bekijken we onszelf altijd door de ogen van een ander. Welke anderen? We zijn in gedachten bezig ons een beeld te vormen van onszelf. We luisteren dan naar innerlijke stemmetjes en gaan ermee in gedachten aan de haal.

En door met jezelf in gedachten aan de haal te  gaan, weet je op een gegeven moment helemaal niet meer wie jezelf bent, want je bent zo druk bezig met de mening van anderen, dat je vervreemdt van jezelf. 

Dan is er ineens ook een gedachte van "leef maar gewoon" en laat anderen maar denken over mij wat ze willen. Zelf weet je dat je jezelf niet kent en dat je tegelijkertijd jezelf heel erg nabij bent en je jezelf eigenlijk kent als geen ander........www.vind-jezelf.nl

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Leven zonder verwachtingen - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Wat zijn verwachtingen, mag je verwachtingen hebben, zo ja van wie, van jezelf, de ander, wat doet het met je als mens, verwachtingen......in de loop van de tijd kom je er achter, dat de meeste verwachtingen op teleurstellingen zijn uitgelopen en het dus maar beter is geen verwachtingen meer te hebben.........maar wat doet dat met mij als mens, heb ik mijzelf al een aantal malen afgevraagd.

Ik ging er hypothetisch mee aan de slag. Stel nu voor dat na veel teleurstellingen, toch een man weer je pad kruist en je houdt van jezelf en blijft dicht bij jezelf en je hebt geen angst de ander kwijt te raken, want je weet wat dat met jou kan doen en hoeveel pijn dat kan doen.......hoe zal dat dan voelen? Kan ik zonder verwachtingen hebbend, wel het gevoel voelen van.....verbinden, samen zijn, delen, de liefde tussen ons voelen, vertrouwen hebben in de ander, mij helemaal kunnen geven, zonder de einduitkomst te weten, zonder te weten of we iets aan het opbouwen zijn of niet? Het vertrouwen hebben dat dit er komt, zoals het er komt, als het er komt, wat er ook van komt? Of is dat juist weer verwachtingen hebbend? Voelt dat dan niet als een koude kikker, die als een olifant door de porselein kast gaat en wel ziet waar het schip strand. Kan ik dan voelen hoe de liefde voelt voor deze persoon, mij verbinden, delen, als ik geen verwachtingen heb?

En wat is eigenlijk geen verwachtingen hebbend?......is dat maar aanrommelen? Is dat vrijheid, blijheid, is dat nu voor het moment, zonder naar de toekomst kijkend of er een mooie verbintenis uit kan groeien.......wat is geen verwachtingen hebbend?......kun je dat überhaupt als mens? Is dat jezelf voor de gek houden, omdat je toch diep van binnen zo bang bent, zo gekwetst bent, dat je het daar op gooit, zodat je jezelf beschermt voor eventuele pijn? En, dat als het op niets uitloopt, je denkt dat door het hebben van geen verwachtingen, die pijn minder of zelfs er niet zal zijn......Is geen verwachtingen hebbend, complete overgave, aan jezelf, die ander.......Kun je zonder verwachtingen volledig vertrouwen hebben in de ander? Is dit de weg die luidt naar datgene waar ik mijn leven naar op zoek ben geweest en niet heb gevonden, omdat ik verwachtingen had? Wil ik dat weten, want ik wil geen gedachtenspinsels meer hebben, die zuigen mij leeg.

Is geen verwachtingen hebbend, leven zonder angst? De angst die je je leven lang hebt gevoeld, omdat je dacht niet goed genoeg te zijn, de liefde voor jezelf niet voelde, wat zich uitte in aandacht vragen, je in allerlei bochten wringend maar lief en aardig gevonden te worden? Wat als gevolg had, teleurstelling op teleurstelling en nooit datgene gevonden hebbend wat ik zo graag wilde? Is geen verwachtingen hebben, acceptatie van alles wat is?

Onvoorwaardelijke overgave aan het onbekende?

Ja, dat is geen verwachtingen hebbend..................Dat is Beleven & ontdekken

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Balans - 4.5 out of 5 based on 2 votes

Ons lijf is constant op zoek naar balans, elke seconde weer en dat gaat allemaal vanzelf. Dat lijf kan aardig uit balans zijn, dat veroorzaken wij zelf, door geestelijke disbalans. Waar we zelf invloed op hebben is op onze geestelijke balans.

Constant zijn we op zoek naar de balans tussen de zekerheden en onzekerheden in ons leven. Dat kan ons veel hoofdbrekens kosten. Als je nu weet dat er geen zekerheden zijn in het leven en er dus sprake is van een schijnzekerheid. Waarom stop je dan niet met die zelfkwelling? Het 'gijzelen' van je brein? Dan ben je lichamelijk en geestelijk in balans............

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Vergeving - 3.0 out of 5 based on 1 vote

Wat kun je me vertellen over mijn vader en moeder. Ik ben zo boos op ze, ik haat ze. Oh nee eigenlijk ben ik benieuwd of ik ooit in staat zal zijn liefde te ontvangen?

Lieve Els, je zit met jezelf in een fase in je leven van vergeving. Dat kost je aardig wat hoofdbrekens en worsteling met jezelf. Dat moet ook, want je bent jezelf aan het veranderen. Veranderen naar de persoon die jij wilt zijn, zodat je van binnen en van buiten hetzelfde uitstraalt en voelt. Ik voelde je boosheid en frustratie al. Zolang jij boos bent op je ouders, ben je boos op jezelf en ga je jezelf nooit vinden en krijg je nooit innerlijke rust en zullen dingen ook niet gaan lukken in je leven. Ja, je hebt veel gemist, ja, ze hebben jou niet datgene gegeven, wat Jij graag wilde voelen. Maar als je nu kunt voelen dat ze jou datgene hebben gegeven wat ze jou konden geven, dat dit het is wat ze binnen hun vermogen hadden om te geven. Dat je dat kunt gaan voelen, dan krijg je er vrede mee en vrede met jezelf. We worden allemaal geboren en hebben dan een bepaald beeld, gevoel wat we willen voelen, als dat door de buitenwereld niet wordt beantwoord, dan leggen we het bij die ander neer. Je ouders zijn je spiegel, daar leer je van. Je normen, je waarde, hoe of je liefde kunt geven en ontvangen. Heb je dat allemaal niet mee gekregen, dan is je leven een grote zoektocht. Tot je erachter komt dat je niet meer hoeft te zoeken, als je de liefde voor jezelf, in jezelf hebt gevonden en kunt voelen en begrijpen dat ze jou niet meer konden geven. Dan gaan gevoelens van gemis en haat en verdriet weg. Dat is de sleutel lieverd. Ga loslaten dat ze jou niet meer hebben kunnen geven. Ga je op jezelf richten vanaf Nu. Ga voelen dat ook Jij het waard bent om liefde te voelen, eerst voor jezelf, door vergeving naar iedereen die je pijn, verdriet heeft gedaan. Dan ga je jezelf accepteren en van jezelf houden. Word je milder naar jezelf en naar anderen. Dan gaat het stromen in je leven en ga je ook mensen tegenkomen die jou anders gaan benaderen, liefdevoller met Jou om zullen gaan. Is het leven geen gevecht meer.

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Communicatie binnen een relatie - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Enkele tips voor een betere communicatie binnen relaties:

 • Luister naar elkaar
 • Praat vanuit de ik-vorm
 • Praat vanuit je gevoel
 • Val de ander niet in de rede
 • Deel met de ander datgene wat je voelt
 • Uit je en wees niet bang de ander kwijt te raken als je zegt wat je wilt
 • Geef aan als iets niet fijn voelt
 • Maak geen verwijten naar elkaar
 • Heb begrip voor elkaar
 • Weet dan ieder mens anders is en je de ander niet kunt veranderen
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Leren loslaten - 3.3 out of 5 based on 3 votes

 Leren loslaten, is accepteren zoals het is......

Het dagelijks leven vraagt veel van ons en we zijn geneigd om steeds meer van onszelf te eisen. Internet en mobiel nemen veel tijd in beslag. Vaak bekruipt je het gevoel dat je overal aan moet meedoen en overal aan moet voldoen. Het lijkt tegenwoordig wel continu crisis! Tijd en aandacht voor onszelf, voor elkaar en voor sport, nemen daardoor af en we raken uit balans. Problemen groeien ons boven het hoofd en we zien geen oplossingen meer. In deze workshop gaan we, op een interactieve manier, kijken hoe we op een andere manier met deze problemen kunnen omgaan, hoe we ruimte kunnen creëren om de dingen (los) te laten. We geven handvatten om meer uit je hoofd te gaan en dichter bij je gevoel te komen, de balans in je leven weer terug te krijgen en problemen als een uitdaging te zien. Kijk op www.loslaten.info voor meer informatie. hier vind je oook de LoZ methode die je kunt toepassen om te leren los te laten en weer grip op je leven en jezelf te krijgen.

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Bindingsangst - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Bindingsangst en verlatingsangst de baas

In ons leven zijn we allemaal op zoek naar de liefde, naar die ene waar we mee oud willen worden. Liefde is het mooiste wat er is. Toch gaat “houden van” lang niet altijd vanzelf. Liefde geven en nemen kan behoorlijk wat problemen opleveren. Je kunt het bijvoorbeeld moeilijk vinden om je gevoelens te delen of last hebben van bindingsangst of verlatingsangst. Dergelijke hechtingsproblemen kunnen je leven flink verzieken en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je relatie op de klippen loopt, ook al houd je nog zoveel van je partner. Als je moeite hebt met relaties, ligt hier bijna altijd een ‘onveilige hechting’ aan ten grondslag. De wijze waarop je in je jonge jaren hebt leren hechten aan je ouders en andere belangrijke anderen, speelt een grote rol in je latere liefdesleven. Onveilige hechtingsstijlen zijn veranderbaar.

Mensen met een veilige hechtingsstijl groeien op met ouders die voldoende liefde en aandacht geven. Deze mensen voelen zich over het algemeen zelfverzekerd in de liefde. Zijn niet bang voor intimiteit of (on)afhankelijkheid. Ook zijn ze niet bang om alleen te zijn of bezorgd om verlaten worden. Deze mensen kennen zichzelf, weten waar ze voor staan durven grenzen te stellen en keuzes te maken in het leven. Ze blijven dicht bij zichzelf in een relatie, durven uit te komen voor hun gevoelens en kunnen deze ook benoemen en zien een relatie als een aanvulling in hun leven en niet als een invulling.

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Eendaagse coaching - 1.5 out of 5 based on 2 votes

Ééndaagse coaching

Pieker je veel! Kun je het malen in je hoofd niet stoppen…Dan is "Grip op loslaten" wellicht iets voor jou.

Wat zou je willen loslaten? Verdriet, angst, pijn, vervelende ervaringen, een probleem, het verleden, negatieve patronen, intens verlangen naar een fijne relatie of een kind? Wij bieden jou een ééndaagse coachingsdag aan waarin wij je de basispincipes aanreiken van leren loslaten.

Het resultaat van deze ééndaagse coachingsdag:

Na deze ééndaagse coachingsdag heb je inzicht in wat je nu vasthoudt en hoe je dat los moet laten. Krijg je handvatten aangereikt om minder vanuit je hoofd en meer vanuit je hart te gaan leven. Je gaat beter functioneren, bovendien ervaar je meer voorspoed en vreugde in je leven. Het programma wordt in onderling overleg, volledig op jou afgestemd. Ontvangst om 10.00 uur tot 16.00 uur, inclusief lunch. (bij deze coachingsdag word je begeleid door 2 coaches).

Delen

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Cat Hair Remover